ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
  

Σχέδιο Δράσης «Ενσωμάτωση προσφύγων και μεταναστών»

 

ERASMUS + KA1 Κινητικότητα Εκπαιδευτικού προσωπικού ERASMUS+ KA1 Mobility For Educational Staff
Συντονιστικός Φορέας: Διεύθυνση Α/θμιας Εκπ/σης Καβάλας Coordinator: Directorate of Primary Education of Kavala
Συμμετέχοντες:  80 Δημοτικό Σχολείο Καβάλας Participants: 8th Primary School of kavala
  Δημοτικό Σχολείο Νέας Καρβάλης   Primary school of N. Karvali
 

 

ΤΙΤΛΟΣ «Ενσωμάτωση προσφύγων και μεταναστών» TITLE «Integration of Refugees and Immigrants”
Περίληψη Σχεδίου ERASMUS+ (el)  Summary of the Project ERASMUS +(en)
       
   
Η Ένταξη των Προσφυγοπαίδων στο Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα The integration of the refugee children in the greek educational system.pptx
   
1η Κινητικότητα- Βαρκελώνη 05-09/11/2018
Η 1η κινητικότητα πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη της Ισπανίας από τις 5 έως τις 9 Νοεμβρίου 2018. Σε αυτό το επιμορφωτικό σεμινάριο με τίτλο ‘Integrating minority, migrant & refugee children at European schools & society’, έλαβαν μέρος ο Διευθυντής Π.Ε Καβάλας ( συντονιστής της κοινοπραξίας), η Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων και η Διευθύντρια του 8ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας.
   
Πληροφορίες για Πάροχο και Πρόγραμμα Σεμιναρίου  
   
Στιγμές από το πρόγραμμα της Βαρκελώνης
   
« Διαγωνισμός ζωγραφικής για δημιουργία αφίσας»

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ με θέμα «Ένταξη προσφύγων και Μεταναστών», η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας που συμμετέχει ως συντονιστικός φορέας της κοινοπραξίας με συμμετέχοντα σχολεία το 8ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας και το Δημοτικό Σχολείο Καρβάλης, κάλεσε  όλα τα σχολεία αρμοδιότητάς της, με την ενεργή υποστήριξη των εκπαιδευτικών εικαστικών, να συμμετέχουν σε Διαγωνισμό Ζωγραφικής με θέμα το προσφυγικό {Δεκέμβριος 2018). Τα έργα εκτέθηκαν σε ανοικτή έκθεση, στην Δημοτική Καπναποθήκη, στην Πλατεία Καπνεργάτη  και  είχαν την ευκαιρία να την επισκεφτούν τα σχολεία και το κοινό της Καβάλας {Ιανουάριος 2019}.

Η επιλογή των έργων έγινε από τριμελή επιτροπή ειδικών, η οποία έθεσε και τους όρους συμμετοχής. Βραβεύτηκαν τα τρία καλύτερα έργα από τα Δημοτικά Σχολεία και ένα από  Νηπιαγωγείο. Ένα από αυτά επιλέχθηκε για να υποστηρίξει τη δημιουργία αφίσας του προγράμματος. Τα βραβεία ήταν παιδαγωγικά βιβλία για τα σχολεία.

Στο διαγωνισμό ζωγραφικής έλαβαν μέρος μαθητές από 11 Δημοτικά Σχολεία και ένα Νηπιαγωγείο, το σύνολο, δε, των έργων ανήλθε στις 327 συμμετοχές.

Ο Διαγωνισμός ζωγραφικής και η έκθεση που ακολούθησε συνέβαλε ουσιαστικά στη διάχυση των αποτελεσμάτων του προγράμματος και στην ευαισθητοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών και τοπικής κοινωνίας σε θέματα προσφύγων και μεταναστών.

Έγγραφο

   
Από την εκδήλωση στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων 12-02-2019
Συνέντευξη “ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ”:         
   
2η Κινητικότητα-Λιουμπλιάνα  24/2/19-02/03/19
Η 2η κινητικότητα πραγματοποιήθηκε στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 02 Μαρτίου 2019. Σε αυτό το επιμορφωτικό σεμινάριο με τίτλο «Multiculturalism – Teacher’s Role in the Integration Process of Immigrant Children», έλαβαν μέρος ο Προϊστάμενος Εκπ/κών Θεμάτων της Α/θμιας Εκπ/σης Καβάλας και Εκπ/κοί των συμμετεχόντων φορέων ( ο Διευθυντής του Δ.Σ Νέας Καρβάλης, η Εκπ/κός Αγγλικής Γλώσσας του ίδιου Σχολείου και μία Εκπ/κός ΠΕ70 του 8ου Δ.Σ Καβάλας).
   
Πάροχος και πρόγραμμα Λιουμπλιάνας 24-02-2019
   
   
   
Με ευκαιρία την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, η Διεύθυνση Α/θμιας Εκπ/σης Καβάλας στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS+ KA1 “ Integration of Refugees and Immigrants” που εκπονεί και σε συνεργασία με το 24ο Νηπιαγωγείο Καβάλας και τις σχολικές μονάδες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα (Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία), διοργάνωσε εκδήλωση με στόχο την ευαισθητοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών και της τοπικής κοινωνίας σε θέματα μετανάστευσης και προσφυγικού. Η προσέγγιση έγινε μέσω μιας σειράς δράσεων με αφορμή το βιβλίο «Το Σανταλάκι» της κ. Αναστασοπούλου Ε., η οποία και συμμετείχε.

Κείμενο του Συντονιστή στην Εκδήλωση για το παιδικό βιβλίο 01 04 2019

 

Πρόγραμμα Εκδήλωσης 01 Απριλίου 2019

   
   
   
Τελική Εκδήλωση Προγράμματος, 08/05/2019  
Την Τετάρτη, 08 Μαΐου 2019 πραγματοποιήθηκε, παρουσία πολλών εκπαιδευτικών και γονέων, η συνολική αποτίμηση και παρουσίαση του προγράμματος. Στην ίδια εκδήλωση έγινε και η βράβευση των μαθητών που τα έργα τους διακρίθηκαν στον διαγωνισμό ζωγραφικής που οργάνωσε η Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, στα πλαίσια του προγράμματος, με θέμα το προσφυγικό.
   
Πρόγραμμα τελικής εκδήλωσης 8-5-19 ERASMUS+  
   
   
   
Μια τάξη για όλους τους μαθητές (Ιωσηφίδης Αλέξανδρος)
Ανάγκες των παιδιών προσφύγων (Ακοπιάν Βερονίκη)  
Γλώσσα και ενσωμάτωση (Μητράκου Ευαγγελία)  
Πολυπολιτισμικότητα (Ιωσηφίδου Δέσποινα)  
   
Εφαρμογή …στην Τάξη!!
Οι γνώσεις και οι εμπειρίες που αποκτήθηκαν από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα και τη συνεργασία με εκπαιδευτικούς από άλλες χώρες, εφαρμόστηκαν στην τάξη μέσω ποικίλων δράσεων και διδακτικών προσεγγίσεων.
   
Παραμύθι 1 Primary_school_of_Nea_Karvali_School_presentation
Παραμύθι 2  
   
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ